wietblaadje 1

Trekt ook Groningen zich terug uit de wietproef?

12 februari 2020

Nu het Rijk niet alle kosten voor de wietproef lijkt te dekken, heeft een groot deel van de Groningse gemeenteraad het wel gezien met het experiment. Al willen de voorstanders nog even afwachten of Den Haag met meer geld over de brug komt. Op initiatief van de VVD komt een groot aantal raadsfractie woensdag met een motie, die het college oproept om niet langer mee te doen aan het experiment met de gesloten coffeeshopketen als blijkt dat de gemeente er zelf aan mee zou moeten betalen. Lees verder»

wietblaadje 1

Vervuilde wiet op de markt

11 februari 2020

Sinds 2019 is er een toename van partijen wiet uit Canada en de VS. Inspectie met een microscoop leverde bij een aantal partijen een vervorming van de trichomen op. Dat duidt op een mogelijke vervuiling met PGR’s (Plant Growth Regulators). Een wiettop die met dit soort ‘groeiverbeteraars’ is behandeld ziet er compacter uit dan een ‘schone’ top. Google “PGR’s” en “cannabis” en je komt voldoende plaatjes tegen die dit verduidelijken. Dit soort middelen leiden tot de groei van compactere wiettoppen maar ze zijn in Nederland sinds 1990 verboden in de voedselteelt omdat ze kankerverwekkend zijn en onvruchtbaarheid veroorzaken. Vervuilde wiet is niets nieuws. Naast vervuiling met PGR’s is er al veel langer sprake van partijen die verzwaard zijn (bijvoorbeeld met suiker, zand of glasbolletjes) of partijen die vervuild zijn met pesticiden. Lees verder»

wietblaadje 1

Antibiotica van cannabis weer een stapje dichterbij

20 januari 2020

Antibioticaresistentie is wereldwijd een enorm probleem en dus wordt er hard gezocht naar alternatieve bacterie-doders. Stofjes in cannabis blijken een bijzonder veelbelovende kandidaat. Dit werd al langere tijd gedacht, maar nu bewijst onderzoek in het lab ook echt dat stofjes in cannabis het juiste bacterie-dodend effect hebben. Zelfs in gram-negatieve bacteriën die vanwege een dubbel membraan in de celwand moeilijker te doden zijn. Dit onderzoek is niet het enige onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van stofjes in cannabis. Bij het UMC Utrecht kijkt Matthijs Bossong of cannabidiol kan helpen tegen psychoses. Lees verder»